Ημέρα Μνήμης 16 Ιουνίου 2024 – Επιστημονική Ημερίδα και Βραδιά Ελληνικής Μουσικής- 1573 - 2023: 450 χρόνια από την αποπεράτωση του Ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία

Δελτίο τύπου 

Στις 16 Ιουνίου 2024, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Βενετίας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, η Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και η Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη εόρτασαν, μαζί με πολλούς προσκεκλημένους και φίλους, τα  450 χρόνια από την αποπεράτωση του εμβληματικού ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων (1573).

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με πολυαρχιερατική θεία λειτουργία στον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, χοροστατούντων του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Φιλαδελφείας και Προέδρου Βενετίας κ.κ. Μελίτωνος και του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Ιταλίας κ.κ. Πολυκάρπου.

Στη Sala Capitolo, όπου συνεδρίαζε η Ελληνική Αδελφότητα Βενετίας, φιλοξενήθηκε σχετική ημερίδα. Τη συζήτηση άνοιξε ο τέως διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγητής Γεώργιος Πλουμίδης. Συμμετείχαν, ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Βενετίας και πρώην Πρύτανης κ. Αmerigo Restucci, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα. Αγγελική Σταυροπούλου και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εκκλησιαστικής Ιστορίας νεότερων χρόνων στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Δέσποινα Μιχάλαγα.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους η πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία κα. Ελένη Σουρανή, ο πρόξενος της Ελλάδος στη Βενετία, καθηγητής Bruno Bernardi, καθώς και εκπρόσωποι των δημοτικών και άλλων αρχών της Βενετίας. Αξίζει να τονιστεί ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας κ. Δημήτρης Ζαφειρόπουλος παρουσίασε στην εκδήλωση το συμβόλαιο αγοράς του οικοπέδου όπου στεγάζεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία, το οποίο περιήλθε στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα κατόπιν δωρεάς ιταλού ιδιώτη. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα νοσταλγικό ταξίδι μέσα από τραγούδια ελλήνων συνθετών ερμηνευμένα από την Κλεονίκη Δεμίρη.